Završena IV međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti

Završena IV međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti

U Tesliću je završena 4. međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti, na kojoj učestvovalo oko 200 međunarodnih, regionalnih i domaćih stručnjaka iz ove oblasti te predstavnika javnih i naučnih institucija.

Prvog dana konferencije u dvije panel-diskusije obrađene su veoma značajne teme: Finansiranje mjera energetske efikasnosti i  Energetska efikasnost i klimatske promjene, dok se drugog dana  razgovaralo o unapređenju pravnog okvira u oblasti energetske efikasnosti. 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je istakla da je ova konferencija značajna za razmjenu iskustava i diskusije o pravnim, tehničkim i ekonomskim aspektima energetske efikasnosti u zgradarstvu i istakla da je neophodno podizati svijest javnosti o uticaju energetske efikasnosti na smanjenje klimatskih promjena.  

Ministar Golić uručila je zahvalnicu Adamu Drosdolu, direktoru Njemačke razvojne banke, koja je obezbijedila grant od 10.000.000 evra za projekat energetske efikasnosti Republici Srpskoj, a zahvalnice je uručila i prestavnicima Razvojnog programa UN, Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju, Svjetskoj banci, te Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH.

Na Konferenciji su uručeni i  certifikati o završenoj obuci “NovEE zgrade RS – za uštede” polaznicima obuke koju je organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uz podršku GIZ-a.

Dvodnevnu konferenciju, koja je 2. i 3. oktobra  održana u hotelu „Kardijal“, organizovalo je  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u saradnji sa UNDP, GIZ i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.