БиХ од Њемачке добила 60 милиона еура за изградњу Вјетропарка Хргуд на подручју Требиња

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор њемачке Развојне банке КfW у БиХ Matthias Schmidt-Rosen потписали су споразум о зајму за изградњу Вјетропарка Хргуд на подручју Требиња и грант средствима за пројект прикупљања и третман отпадних вода у Зеници.


Вјетропарк Хргуд ће бити инсталиране снаге 48 МW (16 јединица по 3 МW) и процијењене годишње производње од 126 GWh те ће захватати површину од ccа пет километара квадратних. Укупна инвестициона вриједност износи 64,5 милиона еура, од чега су 4,5 милиона еура властита средства, а преостали дио се осигурава путем кредита.

„Уговор о зајму, вриједан 60 милиона еура, намијењен је за изградњу Вјетропарка Хргуд на подручју Требиња. Кредит је алоциран на Републику Српску, а имплементират ће га Електропривреда РС. Рок отплате је 15 година с грејс периодом од четири године и фиксном каматном стопом. Надам се да ће пројект бити релизиран у наредне четири године како је предвиђено планом и да ће заживјети овакви начини производње енергије те да ће БиХ у својој енергетској биланси постати богатија“, казао је Беванда.

Истакнуто је да ће постројење за прикупљање и прераду отпадних вода у Зеници знатно допринијети заштити околиша, као и извора воде.

„Уговор о гранту је вриједан 13,5 милиона еура. Зеница се обавезала да ће уложити милион еура и осигурана је подршка од 4 милиона и 750 хиљада еура од владе Швицарске, тако да је заокружена финансијска конструкција од 19,3 милиона КМ“, навео је Беванда.

Schmidt-Rosen је истакао да ова два пројекта представљају прекретницу дјеловања КfW-а у БиХ.

„Постројење у Зеници ће допринијети квалитету живљења, док је Хргуд први такав пројект који ће бити релизиран у РС-у и трећи који КfW финансира. Први је био Вјетропарк Месиховина који ће бити оперативан сљедеће године. Идеалан је тренутак за потписивање оваквих уговора јер се у Бону тренутно одржава глобална конференција о заштити околиша. Ради се о добром примјеру како глобални договори резултирају конкретним пројектима“, рекао је Schmidt-Rosen.

извор:klix.ba