Интензивирати сарадњу у области енергетске ефикасности

Интензивирати сарадњу у области енергетске ефикасности

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић састала се данас у свом кабинету са представницима УСАИД  БиХ и представницима  Пројекта асистенције енергетском сектору који ова институција реализује. 

Министар Голић је представила пројекте које Министарство реализује и захвалила се на техничкој помоћи коју је УСАИД пружио инситуцијама у Српској и БиХ у процесу уклањања административних препрека за инвестирање.

Она је  нагласила да би сарадња између Министарства и УСАИД у наредном периоду требало да буде интензивнија, посебно у области енергетске ефикасности и изради модела за финансирање енергетске обнове зграда колективног становања, с обзиром на велику заинтересованост заједница етажних власника за овај вид санације.

УСАИД пројект менаџер Анкица Гавриловић је похвалила Министарство за активизам и  истакла да ће УСАИД у оквиру својих компетенција пружити техничку подршку Министарству.  

Представници УСАИД су изразили задовољство због усвојених измјена и допуна Закона о уређењу простора и грађењу, којима је створен правни основ за увођење електронског издавања грађевинске дозволе у Српској, што је један од најкрупнијих корака за лакше инвестирање. 

Мак Каменица, директор УСАИД ЕПА Пројекта представио је нови пројекат помоћи енергетском сектору,  чија је имплементација је почела 19.септембра ове године.

Он је нагласио да ће се  имплементацијом овог пројекта, између осталог, омогућити креирање ефикасног модела за финансирање енергетске ефикасности за резиденцијални сектор, те да је неопходно да се пронађу системска рјешења за улагање у ову област,  с обзиром да то доводи до отварања нових радних мјеста и повећања БДП. 

На састанку се разговарало и о изради електронског водича за инвеститоре, који УСАИД планира да изради, гдје би се инвеститори на једном мјесту, на лак и једноставан начин, могли добити све информације о дозволама и корацима које морају подузети за реализацију планиране инвестиције. 

Такође, на састанку се разговарало и о могућностима дигитализације просторне документације, што би такође представљало огромну олакшицу за инвеститоре.

Осим Анкице Гавриловић и Мака Каменице, састанку су присуствовали и Елма Хаверић, експерт за легислативу и регулативу Елдар Туњић и Феђа Бајрактаревић, специјалисти за правне послове, те Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Свјетлана Радусин помоћник министра у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.