Конференција о енергетској ефикасности: Циљ размјена искустава на нивоу локалних заједница

Конференција о енергетској ефикасности: Циљ размјена искустава на нивоу локалних заједница

„Систем енергетског менаџмента у зградарству“ назив је конференције о енергетској ефикасности, која ће бити одржана у хотелу „Кардијал“, Бања Врућица, у Теслићу 6. и 7. децембра 2017. године.

Конференција се организује у оквиру Пројекта енергетске ефикасности, који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, у сарадњи с Њемачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, каже да је циљ конференције размјена искустава у вези с увођењем система енергетског менаџмента у зградарству на нивоу локалних заједница, али и примјена нових законских прописа из области енергетске ефикасности код појединачних објеката.

„Локалне заједнице у РС одредиле су особе које ће се бавити енергетским менаџментом, а за њих ће у оквиру конференције бити одржана и обука. Од 1. јануара 2016, у складу са Законом о уређењу простора и грађењу, примјењују се правилници који детаљније регулишу ову област, а сви објекти у РС чија изградња је започела након 1. јануара 2016. више не могу добити употребну дозволу без енергетског сертификата. У вези с тим, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС спроводи додатну обуку инжењера различитих струка, који након тога могу добити лиценце за енергетски преглед зграда“, казала је Голићева и напоменула да је обуку до сада прошло око 90 инжењера и да је Фонд успоставио и Регистар енергетских сертификата РС као значајну основу за базу података о енергетској ефикасности објеката.

„Ради се и на обезбјеђивању и изради одговарајућег софтвера за израчунавање енергетских карактеристика зграда који ће бити доступан свим учесницима у вршењу енергетских прегледа зграда, што би у знатној мјери олакшало посао и обезбиједило већи степен поузданости и квалитетних услуга. До сада је издато 58 сертификата за објекте у Српској, а први сертификат уручен је за објекат павиљона 4. Студентског центра у Бањалуци“, рекла је она.

Министарство спроводи и низ других конкретних мјера како би промовисало спровођење мјера енергетске ефикасности. У току је реализација пројекта „Енергетска ефикасност у РС“, чија је вриједност 12,8 милиона долара.

„Ријеч о спровођењу мјера на јавним објектима у области образовања и здравства. Енергетски је до сада утопљено 18 објеката – 11 основних школа, три болнице, три факултета и један вртић, а на још седам објеката радови су у току. До сада су обновљене 22 установе, а број обновљених установа већи је од броја објеката јер имамо случајеве гдје се више установа налази под истим кровом. На наведеним објектима изведени су радови на замјени столарије, уградњи фасаде, измјенама крова, система гријања и расвјете. Очекиване уштеде потрошње енергије износиће и до 60%“, рекла је Голићева.

Министарство је током 2017. спровело активности на наставку пројекта, па је од глобалног Зеленог климатског фонда обезбиједило 17,3 милиона долара за РС и ФБиХ, који ће, између осталог, допринијети преласку са кориштења фосилних горива на обновљиве изворе енергије, креирању нових радних мјеста, дугорочном смањењу загађења ваздуха и заштити здравља грађана. Ова донација резултат је активног учешћа БиХ на свим конференцијама и састанцима под окриљем УН о климатским промјенама, али и многих билатералних састанака које је министарка Голић, као контакт особа за Конвенцију за климатске промјене и за Зелени климатски фонд, имала са званичницима земаља које су у одбору директора Фонда.

„Ово су прва средства која је Зелени климатски фонд додијелио БиХ за ову намјену“, каже министарка Голић и додаје да се ова бесповратна средства дијеле у износу 50% за РС и 50% за ФБиХ, а више од 90% средстава биће уложено директно у објекте, односно у мјере за побољшање енергетске ефикасности. Реализација пројекта трајаће осам година – од 2018. до 2025. године.

Голићева каже да ће „утопљавањем“ обданишта, школа, факултета и јавних здравствених установа бити обезбијеђени бољи услови боравка и рада.

„У РС постоји више од 800 образовних установа, више од 75 објеката из области јавног здравства које је потребно обухватити пројектима енергетске ефикасности“, рекла је Голићева и додала и да, осим материјалних уштеда, пројекти енергетске ефикасности доприносе ангажовању домаће грађевинске оперативе и произвођача грађевинских материјала и опреме.

„Пројекат ће се проводити уз техничку подршку Развојног програма Уједињених нација у БиХ. Увођењем мјера енергетске ефикасности кроз овај пројекат ће бити достигнута нулта стопа емисије угљика, а емисија стакленичких гасова биће смањена за 2,02 милиона тона еквивалента угљен-диоксида“, додала је Голићева.

Пројекат „Повећање улагања у јавне објекте с ниском емисијом угљика у БиХ“ спроводи УНДП у партнерству с Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, Федералним министарством за просторно уређење, Фондом за заштиту животне средине ФБиХ и Министарством спољне трговине и економских односа БиХ.

На конференцији „Систем енергетског менаџмента у зградарству“ учествоваће еминентни стручњаци из области енергетског менаџмента и представници надлежних институција из Србије, Хрватске, Словеније и БиХ.

(energetskaefikasnost.org)