Представљена иницијатива о новом парку природе

Делегација Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске данас је представницима Министарства за заштиту животне средине Србије представила иницијативу о успостављању новог парка природе, односно парка биосфере који би у Српској обухватао Национални парк „Дрина“ и у Србији Мокру Гору, Заовине и Тару.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић навела је да би први корак у смјеру реализације ове иницијативе требало да учини Србија тако што ће то питање покренути пред Републичким заводом за заштиту природе.

„Када Завод доврши иницијативу, треба је доставити нама. Ми код Комисије за заштиту културног, историјског и природног насљеђа БиХ морамо добити одређену сагласност и прогласити, у ствари, упутити приједлог Унеску да стави тај национални парк под своју заштиту“, изјавила је Голићева новинарима након састанка у Београду.

Према њеним ријечима, тај парк би имао добре претпоставке и обезбиједио одржив развој становницима који живе у тој зони.

Голићева је истакла да је током данашњег састанка усаглашен текст повеље која би у перспективи требало да буде потписана и спроведена, а односи се на чишћење ријека Лим и Дрине у склопу пројекта „Подриње“.

„Депоније су највеће у Црној Гори, конкретно у Беранама. Договорили смо се како доћи до циља, односно како елиминисати тај отпад који може угрозити функционисање Хидроелектране `Вишеград`, а свакако угрожава и Хидроелектану `Бајина Башта`. То сада рјешавамо такозваним ланчаницама, заустављајући плутајући отпад који долази из Берана, Бијелог Поља (Црна Гора) и Пријепоља (Србија)“, рекла је Голићева.

Она је нагласила да се нада да ће тај дио посла брзо бити окончан у формалном смислу, а онда ће се ући у процес обезбјеђивања потребних средстава, која су огромна.

Министар за заштиту животе средине Србије Горан Триван оцијенио је да сарадњи Србије и Српске у области екологије недостаје практичност.

Он је навео да ће разговарати са министром животне средине Црне Горе о проблему загађења, односно чишћењу отпада Дрине и Лима.

Триван је истакао да Београд подржава иницијативу Српске о успостављању јединственог парка природе.

„Животна средина не познаје границе. То ће нас повезати. Ићи ћемо ка Унеску да би још један дио нашег региона који представља највећу драгоцјеност на планети заштитили и представили свијету“, напоменуо је Триван.

Он је истакао да му импонује сарадња са Голићевом, која је, како је рекао, изузетно призната у области екологије.

(Срна)