Теслић: Отворена конференција о енергетској ефикасности

Теслић: Отворена конференција о енергетској ефикасности

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић отворила је данас у Теслићу 4. Међународну конференцију о енергетској ефикасности, на којој учествује око 200 међународних, регионалних и домаћих стручњака, те представника релевантних јавних и научних институција из ове области.

Голићева је најавила даље усклађивање легислативе Републике Српске са правном тековином ЕУ.

Она је рекла да је ова конференција значајна за размјену искустава и дискусије о правним, техничким и економским аспектима енергетске ефикасности у зградарству.

Голићева је навела да постоји још око 1.000 објеката у области здравства, културе и образовања изграђених у претходном вијеку које је потребно санирати.

Она је истакла да су досадашње стратегије финансиране уз помоћ донаторсаких средстава, захваљујући чему је био растерећен ентитетски буџет.

Голићева је нагласила да су те стратегије биле и предуслов да се уопште може аплицирати за пројекте.

Она је указала и на потребу преласка на обновљиве изворе енергената са фосилних.

Према њеним ријечима, са потенцијалним кредиторима потребно је разговарати и о томе да етажни власници за енергетску санацију објеката добију дио бесповратних средстава, а дио удруже уз кредит.

Голићева је данас уручила захвалницу Адаму Дросдолу, директору Њемачке развојне банке, која је обезбиједила грант од 10.000.000 евра за пројекат енергетске ефикасности Републици Српској.

Он је подсјетила да је ресорно министарство Српске носилац пројекта „Подстицање инвестиције у нискокарбонске јавне зграде за БиХ“ од 17.300.000 долара од Зеленог климатског фонда, те навела да су су из досадашњег кредита Свјетске банке санирана 33 јавна објекта.

Голићева је захвалнице уручила и преставницима Развојног програма УН, Њемачком друштву за међународну сарадњу, Свјетској банци, те Амбасади Краљевине Шведске у БиХ.

Директор Њемачке развојне банке Адам Дросдол каже да су бесповратна средства од 10.000.000 евра за унапређење мјера ефикасности у Српској већ издвојена, али ће финансијски и споразум о реализацији бити потписани до краја године.

Дросдол је навео да реализација пројекта почиње идуће године и трајаће до 2023.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић рекао је да се на основу досадашњих искустава мора пронаћи одржив модел финансирања пројеката из области спровођења мјера еколошке ефикасности, те јасно дефинисати уштеде и обезбиједити континуитет финансирања.

Представник Њемачког друштва за међународну сарадњу /ГИЗ/ Горан Крстовић најавио је наставак помоћи у успостављању легислативе из области енергетске ефикасности.

Дводневну конференцију, која се одржава у хотелу „Кардијал“, организује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у сарадњи са УНДП-ом, ГИЗ-ом и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

извор: СРНА