Завршена IV међународна конференција о енергетској ефикасности

Завршена IV међународна конференција о енергетској ефикасности

У Теслићу је завршена 4. међународна конференција о енергетској ефикасности, на којој учествовало око 200 међународних, регионалних и домаћих стручњака из ове области те представника јавних и научних институција.

Првог дана конференције у двије панел-дискусије обрађене су веома значајне теме: Финансирање мјера енергетске ефикасности и  Енергетска ефикасност и климатске промјене, док се другог дана  разговарало о унапређењу правног оквира у области енергетске ефикасности. 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је истакла да је ова конференција значајна за размјену искустава и дискусије о правним, техничким и економским аспектима енергетске ефикасности у зградарству и истакла да је неопходно подизати свијест јавности о утицају енергетске ефикасности на смањење климатских промјена.  

Министар Голић уручила је захвалницу Адаму Дросдолу, директору Њемачке развојне банке, која је обезбиједила грант од 10.000.000 евра за пројекат енергетске ефикасности Републици Српској, а захвалнице је уручила и преставницима Развојног програма УН, Њемачком друштву за међународну сарадњу, Свјетској банци, те Амбасади Краљевине Шведске у БиХ.

На Конференцији су уручени и  цертификати о завршеној обуци “НовЕЕ зграде РС – за уштеде” полазницима обуке коју је организовало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске уз подршку GIZ-a.

Дводневну конференцију, која је 2. и 3. октобра  одржана у хотелу „Кардијал“, организовало је  Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у сарадњи са УНДП, ГИЗ и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.