Голић: Неопходно обновити све објекте без енергетског сертификата

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је у Српској урађено много на енергетском опремању у зградарству, али да је то недовољно јер је потребно енергетски опремити око 700 објеката у области образовања, а у области здравства најмање 78.

Голићева је прије почетка Трећег научно-стручног симпозијума „Енергетска ефикасност – ЕНЕФ 2017“ у Бањалуци, новинарима рекла да је неопходно обновити све објекте који су раније грађени без сертификата.

Она је нагласила да сви објекти који се сада граде и санирају подразумијевају и енергетско опремање.

Голићева је подсјетила да је Министарство реализовало пилот-пројекат и тек сада су корисници енергетски опремљених објеката, који су били скептични, у пракси видјели шта то значи, колики су бенефити и да уштеде износе и до 50 одсто.

„Сви објекти који се сада граде и за које се врши технички пријем од 1. јануара морају имати енергетски сертификат“, навела је Голићева.

Она је рекла да енергетско опремање објеката нема смисла без промјене котлова и преласка са фосилних на обновљиве изворе енергије.

„Имамо огроман број захтјева за енергетско опремање објеката, тако да грант средства која смо обезбиједили за БиХ и кофинансирање из кредита Свјетске банке, неће бити довољни“, додала је Голићева.

Према њеним ријечима, данашњи симпозијум је прилика да се чује став стручне јавности о томе шта би се могло побољшати у законодавству када је ријеч о овом питању.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Бранко Блануша каже да је циљ скупа да се, презентацијом стручних и научних радова, представи оно што је актуелно у области енергетске ефикасности.

„Организоваћемо дискусије о активностима и мјерама енергетске ефикасности које се спроводе у Републици Српској, какво је стање законске регулативе и шта се ново може очекивати када је ријеч о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије“, додао је Блануша.

Он је рекао да Електротехнички, Машински и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци трећи пут органузују овакав симпозијум, који сваке године окупи све већи број учесника и радова.

(Агенције)