Golić: Neophodno obnoviti sve objekte bez energetskog sertifikata

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je u Srpskoj urađeno mnogo na energetskom opremanju u zgradarstvu, ali da je to nedovoljno jer je potrebno energetski opremiti oko 700 objekata u oblasti obrazovanja, a u oblasti zdravstva najmanje 78.

Golićeva je prije početka Trećeg naučno-stručnog simpozijuma „Energetska efikasnost – ENEF 2017“ u Banjaluci, novinarima rekla da je neophodno obnoviti sve objekte koji su ranije građeni bez sertifikata.

Ona je naglasila da svi objekti koji se sada grade i saniraju podrazumijevaju i energetsko opremanje.

Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo realizovalo pilot-projekat i tek sada su korisnici energetski opremljenih objekata, koji su bili skeptični, u praksi vidjeli šta to znači, koliki su benefiti i da uštede iznose i do 50 odsto.

„Svi objekti koji se sada grade i za koje se vrši tehnički prijem od 1. januara moraju imati energetski sertifikat“, navela je Golićeva.

Ona je rekla da energetsko opremanje objekata nema smisla bez promjene kotlova i prelaska sa fosilnih na obnovljive izvore energije.

„Imamo ogroman broj zahtjeva za energetsko opremanje objekata, tako da grant sredstva koja smo obezbijedili za BiH i kofinansiranje iz kredita Svjetske banke, neće biti dovoljni“, dodala je Golićeva.

Prema njenim riječima, današnji simpozijum je prilika da se čuje stav stručne javnosti o tome šta bi se moglo poboljšati u zakonodavstvu kada je riječ o ovom pitanju.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Branko Blanuša kaže da je cilj skupa da se, prezentacijom stručnih i naučnih radova, predstavi ono što je aktuelno u oblasti energetske efikasnosti.

„Organizovaćemo diskusije o aktivnostima i mjerama energetske efikasnosti koje se sprovode u Republici Srpskoj, kakvo je stanje zakonske regulative i šta se novo može očekivati kada je riječ o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije“, dodao je Blanuša.

On je rekao da Elektrotehnički, Mašinski i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci treći put organuzuju ovakav simpozijum, koji svake godine okupi sve veći broj učesnika i radova.

(Agencije)