Савјети за уштеде на гријању

Савјети за уштеде на гријању

Иако је сезона гријања увелико почела, још имате времена да планирате промјене на вашем систему гријања.

У многим становима и породичним кућама радијатори немају уграђене термостатске вентиле који могу регулисати температуру у просторијама. Посљедица тога је да ће вам неке просторије бити прегријане, а с друге стране неке хладне, што резултира недовољним комфором у тим просторијама. Рјешење којем често прибјегавате ако су вам просторије прегријане је отварање прозора, што резултира великим губицима топлине.

Уградњом термостатских вентила можете уштедјети и до 20 посто на рачуну за гријање. Јесте ли знали да ако температуру коју одржавате у простору смањите за само један степен Целзијуса, годишње можете уштедјети приближно пет посто енергије за гријање, што би за кућу од 200 квадратних метара износило много.

Термостате би требало подесити на најнижу температуру која ће вам пружити осјећај угоде, а у просторијама у којим се не борави, гријање би требало искључити или барем смањити. Могуће је и уградити програмибилне термостате који аутоматски подешавају температуру простора.

У просторијама у којима боравите препоручује се температура 20-21 степен Целзијуса, у спаваћим собама око 18 степени Целзијуса, ходницима 15 степени Целзијуса, а у купатилу 24 степена Целзијуса. Ако из куће избивате један дан, термостат намјестите на 16 степени Целзијуса, а ако избивате цијелу седмицу, намјестите га на 12 степени.

Гријање дрвеним брикетима је савремен и еколошки прихватљив начин гријања. Количина угљичног диоксида који се ослобађа изгарањем брикета је иста као и количина приликом раста дрвета, због тога су дрвени брикети CО2 неутрални носачи енергије, јер при својој производњи, транспорту и експлоатацији произведу минималне количине СО2.

Дрвени брикети производе се од сушених дрвених остатака без додавања везних средстава, ту улогу врши лигнин који је саставни дио дрвета. Килограм брикета производи пет кWх топлотне енергије. Дрвени брикети су примјењиви у каминима, котловима с топлинским измјењивачем, централним топлинским котловима.

(Оslobođenje.ba)